Kroatiska våffelkakor
Ca 40-50 kakor
Du behöver:
700 g mjöl (ca 7dl)
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 ägg
200 g margarin
Tillbehör:
Våffeljärn
Blanda alla torrvaror först, d.v.s. mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Knäck sedan de 5 äggen och tillsätt dem. Margarinet ska vara rumstempererat. Dela margarinet i bitar och lägg i skålen. Börja sedan att arbeta ihop det till en jämn deg. Det kan vara bra att tillsätta lite extra mjöl. Rulla sedan små bollar av degen, i storlek med chokladbollar. Sätt på våffeljärnet. När det är tillräckligt varmt, lägg i bollarna, det får plats ungefär 4 per gräddning om du inte gjort dem för stora. Beroende på hur effektivt ditt våffeljärn är så kan gräddningstiden variera. Kakorna ska vara gyllenbruna när de är klara.
Passar till: Dessa kakor är goda att äta bara som de är. De kan ätas kalla och varma. De kan varieras som förrätt med valfritt pålägg, såsom rom. Kan även serveras som efterrätt med en klick grädde och någon frukt. Eller bara med glass. Väldigt varierbar!