Pastasås med skinka och spenat

Du behöver:
Lök
Skinka
Spenat
Matlagningsgrädde
Salt
Peppar
Vitlöksklyfta

Hacka löken. Smält margarin i en panna. Stek löken och skiva skinkan. Tillsätt även skinkan. När löken fått lite färg tillsätt spenaten... Krydda med salt och peppar, och pressa i en vitlöksklyfta. Tillsätt sedan matlagningsgrädde. Hur mycket man behöver beror på hur många portioner man ska ha. Jag brukar alltid ha minst 2 hemma så att man kan ta en extra om det inte räcker med en. Låt det puttra lite. Balansera eventuellt med mer kryddor. Servera med Pasta penne.



Gottistårta

Du behöver:
Tårtbotten
Vaniljkräm
Jordgubbssylt
Grädde
Karamellfärg
Strössel

Ta fram tårtbottnarna och lägg första delen på ett serveringsfat. Vaniljkräm kan köpas antingen färdigblandad eller så köper du pulver som du blandar. Bre på ett lagom tjockt lager vaniljkräm på botten. Inte för tunt, då tårtbottnen drar åt sig en del. Lägg på nästa lager och bre ut rikligt med jordgubbssylt. Lägg sedan på locket. Vispa grädden och tillsätt lite vaniljsocker för att ge den mer smak. Droppa i lite karamellfärg, till min tårta använde jag röd så tårtan blev rosa. Bre ut grädden över hela tårtan. Välj strössel efter smak.



Nyårsefterrätt

Du behöver:
Konserverad frukt, päron och persika
After Eight
Krossade nötter
Kolasås

Öppna konserburkarna och ta ut frukten. Placera den i ett ugnsäkert fat. Lägg en after eight på varje frukt. Tryck gärna till den så den ligger kvar. Ställ in fatet i ugnen på 150 grader. När chokladen smält är de klara. Ta ut fatet och strö krossade nötter över. Ringla lite kolasås över hela fatet.

Passar till: En klick grädde. Strö gärna lite vaniljsocker i grädden när den vispas så blir den extra god.



Fylld kyckling med ajvar

Du behöver:
Kycklingfilé
Fetaost
Ajvar Relish
Margarin

Skiva fetaosten i mindre bitar. Gör ett snitt i kycklingfilén och lägg in fetaost i den. Mängd beroende på smak. Placera kycklingfiléerna på ett ugnsäkert fat, insmort med margarin. Ta ungefär en matsked per kycklingfilé med ajvar relish, beroende på kycklingens storlek. Bre ut ajvar så det finns över hela kycklingen. Tillagas i nedre delen av ugnen, i cirka 30 minuter, 200-220 grader. Kolla alltid genom att göra ett snitt, så att kycklingen verkligen är klar.

Passar till: Stekt potatis



Minipizzor

Du behöver:
Polarbröd
Tomatpuré
Pesto
Mozzarellaost

Polarbröden är enklare att arbeta med om de är frysta. Bred ett tunt lager tomatpuré på brödet. Klicka ut pesto över hela smörgåsen. Skiva mozzarellaosten och lägg på. Tillaga i ugn på 200 grader tills osten har smält.

Fördelen med denna maträtt är att den går väldigt snabbt att tillaga och kan varieras på många sätt. Man kan göra sin egen favoritpizza med valfria tillbehör. Bara fantasin sätter gränserna.

Passar till: Som mellanmål / kvällsmat.


Kroatiska våffelkakor

Ca 40-50 kakor

Du behöver:
700 g mjöl (ca 7dl)
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 ägg
200 g margarin

Tillbehör:
Våffeljärn

Blanda alla torrvaror först, d.v.s. mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Knäck sedan de 5 äggen och tillsätt dem. Margarinet ska vara rumstempererat. Dela margarinet i bitar och lägg i skålen. Börja sedan att arbeta ihop det till en jämn deg. Det kan vara bra att tillsätta lite extra mjöl. Rulla sedan små bollar av degen, i storlek med chokladbollar. Sätt på våffeljärnet. När det är tillräckligt varmt, lägg i bollarna, det får plats ungefär 4 per gräddning om du inte gjort dem för stora. Beroende på hur effektivt ditt våffeljärn är så kan gräddningstiden variera. Kakorna ska vara gyllenbruna när de är klara.

Passar till: Dessa kakor är goda att äta bara som de är. De kan ätas kalla och varma. De kan varieras som förrätt med valfritt pålägg, såsom rom. Kan även serveras som efterrätt med en klick grädde och någon frukt. Eller bara med glass. Väldigt varierbar!



Potatisklyftor med enkel kryddning

Du behöver:

10 medelstora potatisar

Salt

Peppar

Paprikapulver

Oregano

Margarin

Sköj potatisen och gnugga bort eventuell jord. Skala dem inte, i skalet finns viktig näring som man går miste om. Skiva dem i lämplig storlek. Tänk på att inte göra dem för tjocka, då hinner utsidan bli bränd innan insidan är klar. Smält lite margarin i en teflonpanna. Har spisen på högsta värmen till en början. Lägg i potatisen och krydda med salt och peppar. När det börjar ta fart, strö lite paprikapulver över. När potatisen fått lite färg, sänk temperaturen till 4an. Rör om med jämna mellanrum så det inte fastnar. Beroende på spis, så ska de småstekas i ca 15-20 min.
Lägg upp dem före servering för att undvika att överblivet margarin följer med. Strö oregano över före servering.

Passar till: En god köttbit, grillad eller stekt.


Välkommen till min nya blogg!

Här vill jag att du ska inspereras! Utan att det ska vara allt för avancerat.
Jag lovar att försöka blanda nyttigt, gott och enkelt i den mån det går. Men let's face it, alla gillar en god kaka då och då, inte sant? :)

Kom gärna med feedback genom kommentarer. Om ni testat recepten och kanske tycker att de är för komplicerade eller att måtten blir alldeles galna.

Vem är då jag?
Jag är en tjej på 20-någonting som är mitt uppe i karriären. Sadlade om från kock till kontorsråtta. Men intresset finns fortfarande kvar.

Lycka till i köket mina vänner!

RSS 2.0