Grönsakscannelloni
4 morötter
1 zucchini
1 gul lök
400 g champinjoner
2 1/2 dl matlagningsgrädde
6 msk parmesanost
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
200 g färska lasagneplattor
Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötterna och skölj zucchinin, grovriv dem. Skala och hacka löken. Ansa och skiva champinjonerna. Fräs champinjonerna gyllenbruna i oljan. Tillsätt löken och fräs ytterligare 1 min. Tillsätt morötter, zucchini och 1 1/2 dl grädde. Låt koka ihop ca 4 min på låg värme. Tillsätt hälften av parmesanosten till såsen. Salta och peppra. Häll de krossade tomaterna i en ugnssäker form. Blanda i tomatpurén. Dela lasagneplattorna i lagom stora bitar (ca 8 st). Klicka på en slev grönsaksfyllning och rulla ihop. Lägg rullarna ovanpå tomatkrosset. Strö över resten av osten. Häll över 1 dl grädde. Grädda mitt i ugnen 20 min. Ta ut formen och täck med folie ca 5 min så att pastan får ånga klart och bli mjuk på toppen.
Servera gärna med en god sallad.
Vardagsgryta med korv och bönor
300 g nötfalukorv
1 gul lök
1 röd paprika
1 tsk curry
1/2 tsk chiliflingor
1/2 burk kidneybönor
500 g passerade tomater
2 dl créme fraiche med tomat och basilika smak
1 grönsaksbuljong
Skär korven i tärningar. Hacka lök och skär paprika i bitar. Fräs korv och lök i olja. Efter ett par minuter tillsätter du paprikan och låter den fräsa med en stund. Strö över curry och chiliflakes. Tilsätt sköljda bönar, krossade tomater, créme fraiche och buljongtärningen. Låt koka i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris
Köttfärssås - En ovanlig variant
1 Gul lök
2 Morötter
Färska champinjoner
3 Vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 tsk torkad timjan
3 msk tomatpuré
Köttbuljong
1 burk krossade tomater
3/4 dl torkade röda linser
Hacka gul lök. Stek lök och de pressade vitlöksklyftorna mjuka i olja. Tillsätt köttfärsen och fräs tills köttet fått färg. Skiva champinjonerna och tillsätt dem i grytan. Finriv moroten. Tillsätt timjan, tomatpuré, buljong, lite salt och peppar efter smak. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, torkade röda linser och de rivna morötterna. Tillsätt även ca 5-6 dl vatten. Om så önskas kan man även strö över 3 tsk strösocker. Låt det koka på svag värme i ca 15 min. Linserna drar åt sig mycket vätska så man kan behöva tillsätta mer vatten eller krossade tomater emot slutet.
Servera med fullkornspasta och färsk paprika.
Syltkakor
200 g smör
3/4 dl strösocker
1-2 äggulor
1 krm bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 1/2-5 dl vetemjöl
Jordgubbssylt
Mixa ihop smör (rumstempererat) och socker. Rör sedan ner äggula. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl. Blanda sedan samman ingredienserna till en jämn smet som inte kladdar. Låt den vila under plastfilm i kylen i ca 1 timme. Gör sedan små bollar av degen och placera på en plåt. Tryck en fördjupning i varje kaka och klicka i sylt (kan rekommendera sylt på flaska, så man slipper kladda med sked). Grädda i 175 grader i ca 8 minuter eller tills kakorna börjat få färg.
Wokhouse
Här ser vi kokosglass serverad i en frusen kokosnöt. Imponerande, och mycket gott.
Titta gärna in på deras hemsida!
Rocky Road Fudge
200 g mörk blockchoklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
397 g sötad kondenserad mjölk (finns bara burkar med 397 g)
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmallows
2,5 dl saltade jordnötter
Klä en form med aluminiumfolie. Bryt chokladen i bitar och smält sedan i skål över vattenbad. Smält även smör och den kondenserade mjölken. Viktigt att röra om så smeten inte blir för tjock. Rör tills det smält samman till en jämn smet. Under tiden så kan du "klippa" marshmallows i mindre bitar, max 1x1cm om det är så att du inte får tag på mini versionen. När allt smält rör du i marshmallowsen och jordnötterna. Rör snabbt runt så det fördelar sig. Rör dock inte för länge för då börjar marshmallowsen att smälta. Bred ut smeten i formen och ställ kallt i minst 4 timmar. Skär sedan i rutor. Förvaras alltid kallt!
Kycklinggryta med oregano och balsamvinäger
Du behöver för 4 personer:
600 g kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
3 tsk oregano
1 1/2 msk balsamvinäger
Skär kycklingfilén i bitar, salta och peppra! Bryn i en stekpanna med höga kanter. Hacka vitlöken och låt den bryna med kyckligen ett par minuter. Tillsätt grädden och buljongtärningen och tillsätt sedan vatten så att det täcker kycklingen, ca 5 dl vatten. Det är bättre att vara lite snål med vätskan i början och hellre tillsätta om det behövs. Tillsätt även balsamvinägern och oreganon. Om man vill kan man färga med ett par droppar soja. Koka i ca 5 minuter. Red grytan med maizena efter smak. Efterkrydda med salt och peppar om så önskas.
Passar till: Nedan har jag serverat grytan med fullkornspasta och broccoli. Man kan även variera genom att servera den med kokt potatis och kokta morötter.
Chilibiff med gurkyoghurt
400 g nötfärs
1 msk röd currypasta
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
Gurkyoghurt:
1/2 färsk gurka
1dl matyoghurt
1/2 krm salt
Blanda currypasta, ägg, salt och vatten i en skål. Blanda ner köttfärsen och rör tills färsen binder vattnet. Forma till biffar i valfri storlek. Stek biffarna på medelvärme tills de fått god färg. Under tiden ska du tärna gurkan i små kuber. Blanda ungefär hälften av gurkbitarna med youghurten och salt. Resten ska användas till serveringen. Servera med klyftpotatis (se recept längre ner), gurkyoghurten, samt gurkan som blev över och färska tomater.